Így válasszunk mobilt a gyerekünknek!
 

Hasznos tippek az első telefon vásárlásához és használatához

Évről-évre egyre több kisiskolás karácsonyi kívánságlistáján szerepel a saját mobiltelefon, a szülőkben pedig sok dilemma merülhet fel, főleg az első kiválasztásakor, legyen szó a telefon méretéről, értékéről vagy akár a megfelelő életkorról. 

Koren Balázs, a Hipersuli programjának szakértője – gyakorló apuka – összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, amiket az első telefon kiválasztásakor érdemes szülőként figyelembe vennünk.

1. Beszéljünk róla!

Könnyen előfordulhat, hogy a készülék kiválasztásakor nem egyezik az elképzelésünk a gyermekével, hiszen ők jellemzően a legdivatosabb okostelefonról álmodoznak. Ezek tudását azonban többnyire nem is tudják kihasználni, arról nem is beszélve, hogy jellemzően fontos szempont a költséghatékonyság is. A belépő szintű készülékek a gyerek számára bőven hozzák a szükséges képességeket, és kisebb a kár, ha elvesztik vagy összetörik azt. Hogy elkerüljük a csalódást, beszéljük át először közösen a vásárlás részleteit, készüljünk fel rá, hogy racionális érveinket érzelmi alapú érvekkel kell ütköztetnünk.

Jó kiindulópont az egyezségre, ha megszabunk egy költségkeretet, amin belül megnézhetjük a lehetséges mobilokat, felmérve a képességeiket, funkciókat és a preferenciákat. Ha álmai telefonja kicsivel többe kerül, mint a meghatározott keret, és gyermekünk rendelkezik zsebpénzzel, felajánlhatjuk, hogy abból kiegészítheti az árát.


 

Hogyan válasszunk gyerekeknek mobiltelefont

2. Célszerű a nagy kijelzős telefon

Az eszköz kiválasztásakor nézzük meg jól a kijelzőjét, hiszen gyermekünk ezt a felületet fogja figyelni – ha digitális oktatáshoz is használja, akár naponta több órán keresztül. 

Vegyük a kezünkbe, és próbáljuk ki: 

 • elég nagy a képernyő? 
 • jó azt nézni? 
 • nem vibrál? 
 • szép a felbontása? 

A telefon kialakítása szempontjából hasznos a nagy tárhely az appoknak, fotóknak és videóknak, és a jó kamera, illetve előny lehet a 3,5" „jack” aljzat – így könnyen találunk hozzá fülhallgatót. Méret szempontjából kisiskolás kezébe inkább a kompakt telefon illik: könnyebben megfogható és használható, kisebb eséllyel ejti el.  A kamaszoknak már az előlapi kamera jó képminősége is fontos lehet, illetve az online oktatáshoz hasznos a megbízható, jó hangszóró és mikrofon.

3. Hány éves korban kapjon telefont a gyerek? 

Gyakori dilemma, hogy hány éves korban kapjon először telefont a gyerek, amire nem létezik általános válasz. 

Hogyan válasszunk gyerekeknek mobiltelefont podcast

Belehallgatok

Dr. Tóth Dániel pszichológus és Koren Balázs, a HiperSuli program szakmai vezetője többek között ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat a Szülők a neten második epizódjában: 

 • Mikor kapjon okostelefont a gyerek? 
 • Mi az a digitális idő? 
 • Milyen korban mennyit engedjünk? 

Az igények, körülmények családonként eltérőek, de fontos, hogy közösen hozzuk meg a döntést, és a telefon használatát tudatosan kezeljük. Talán a leggyakoribb félreértés, ha a szülő azt gondolja, hogy a gyerek „digitális bennszülött” és ezért automatikusan ért az okoseszközök használatához. Pedig ahogy egy kisiskolást nem engedünk el egyedül a városba, úgy az okostelefon világában is érdemes fogni a kezét.

Ez persze nem azt jelenti, hogy kémkedjünk utána, hiszen ha úgy érzi, nem bízunk benne, lehetséges, hogy titkolózni fog. Beszéljünk vele az internetes tartalmak megbízhatóságáról, hogy megtanulja tudatosan kezelni a szembejövő információkat – ezzel kapcsolatban a Hipersuli TudatosNet oldala is segítségünkre lehet. A lényeg, hogy ha bármilyen váratlan tartalomra bukkan vagy rossz élmény érné a digitális térben, merjen kérdezni, beszélni róla.

4.  Az iskolás korosztály hívás helyett online kommunikál 

Bár ma már szinte közhelynek számít, nem szabad elfeledkezni arról, hogy az iskolás korosztály a hagyományos telefonálás helyett jellemzően leginkább az interneten keresztül kommunikál. Készülékválasztáskor így mindenképp figyeljünk oda arra, hogy kényelmesen tudjon rajta netezni, azaz legyen a készülék 4G-képes, és nem utolsó sorban legyen hozzá mobilinternetet tartalmazó szolgáltatása.

Telenor Junior tarifa kifejezetten a 6-14 évesek igényeire

Az első telefonhoz ajánlott Telenor Junior tarifa kifejezetten a 6-18 évesek igényeire lett szabva, ezért a mobilinterneten és az alacsony hívásdíjakon van a fókusz:

 • havi 5 GB adatkeretet tartalmaz kedvező áron, 
 • valamint ingyenes hívást tesz lehetővé belföldön hipercsoporton belül.

A Telenor Teen pedig kifejezetten a 14 és 18 év közötti kamaszok igényeire fókuszál, melyhez 

 • 100 GB hipernet és
 • valamint ingyenes hívást tesz lehetővé belföldön hipercsoporton belül.

Ha  HiperCsoport szolgáltatással veszik igénybe a tarifát, és a szülők is tagjai a csoportnak, a szolgáltatással járó, csoporton belüli korlátlan beszélgetésnek köszönhetően bármikor hívhatják egymást. Azonban mielőtt önálló internetet adunk gyerekünk kezébe, készítsük fel őt, hogy biztonságosan használhassa.

A kínálatunkban a nyomógombos- és okostelefonokon felül kifejezetten fiataloknak szánt okosórákat és tableteket is találhatunk, mely eszközök segítenek abban, hogy biztonságban tudjuk gyermekünket és elősegítsük fejlődését a tanító jellegű játékok segítségével.

5. Nem árt egy kis kontroll

Fontos az első mobiltelefon megvásárlásával egyidejűleg tisztázni a szabályokat, például, hogy mennyi időt tölthet el a képernyő előtt, vagy hogy este ne használja az eszközt. Mutassuk meg, hogyan kell használni az alapvető programokat (chat, e-mail, böngészés), és azokat a funkciókat is, amelyekről érdemes először a szülőkkel konzultálni. 

Ne tiltsunk egyből, hanem beszéljük át a kockázatokat az egyes oldalak esetében.  A Family Linkkel is korlátozhatjuk a nem kívánatos tartalmakat, amely szükséges ahhoz is, hogy a 13 év alatti gyerekeknek is lehessen Google-fiókja. A Family Link egy Androidon és iPhone-on is elérhető mobilalkalmazás, melynek segítségével szülőként felügyelheted gyermeked mobilhasználatát Android eszközén. 

A Family Link applikáció itt tölthető le.

+1 tipp: Ha a gyerek még nem áll készen a saját telefonra

Ha a kisebbeket saját telefon híján is szeretnénk biztonságban tudni és bármikor elérni, kiváló választás a gyerekóra. 

Az oldalunkon elérhető MyKi 4 lite gyerekórával a beépített GPS-nek köszönhetően térképen követhető a gyermek tartózkodási helye, aki az órán lévő SOS gomb megnyomásával riasztást küldhet – ilyenkor két előre megadott telefonszámot a készülék automatikusan tárcsáz. 

Telenor Mini tarifával pedig két számot korlátlanul is hívhat róla, így bármikor elérhetik egymást a szülőkkel.

6. Hagyományos (gombos) vagy okosmobilt kapjon a gyerek?

A döntéshez először át kell gondolnunk, hogy gyerekünk milyen céllal használja a telefont, és hogy milyen mértékben szeretnénk neki mobil használatot biztosítani. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a korosztálya hogyan használja telefonját, illetve, hogy az iskolai teendőihez mennyire van szüksége rá.

A legtöbb gyermek 8 és 12 éves kor között kapja az első telefonját, azonban egy kisiskolás gyermeknek még nem ajánlott szülői felügyelet nélkül használható okostelefont venni. 12 éves kor előtt érdemes hagyományos, nyomógombos készüléket vásárolni, amely kevésbé vonja el a figyelmüket a való világról és leejtés esetén sem keletkezik nagy kárunk.

A nyomógombos telefonok nagy előnye, hogy csak alapvető funkciók érhetők el rajtuk, ezek közül is a legfontosabbak a telefonálás és az üzenetküldés. A hagyományos telefonoknak számos jó tulajdonságuk van, hiszen:

 • olcsók és strapabíróak, 
 • sokáig bírja az aksijuk 
 • és a legfontosabb, hogy rajtuk keresztül el tudjuk érni a gyereket, 
 • és ő is fel tud hívni minket. 

A modern nyomógombos készülékek már 4G hálózati csatlakozási lehetőséggel is el vannak látva, így nem kell lemondani az internethez való kapcsolódásról „butatelefon” esetén sem.

Ezzel szemben egy okostelefon előnye, hogy a fiatal használni tudja rajta a navigációt, mellyel nemcsak gyalogos, de tömegközlekedési útvonalat is tud tervezni. Az okostelefonokat továbbá nem csak értelmetlen játékra lehet használni, hanem rengeteg tanító jellegű applikáció is elérhető rájuk. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a fiatalok interakcióinak nagy része az online térben zajlik, az ehhez szükséges alkalmazások pedig csak okostelefonról érhetők el.

Összegezve megállapíthatjuk, hogy fiatalabbaknak biztonságos a hagyományos telefon használata, tinédzsereknél pedig szinte elkerülhetetlen, hogy okostelefont adjunk a kezükbe.

7. Mekkora tárhellyel érdemes gyereknek okostelefont venni? 

A gyerekek általában játékra, valamint fotózásra és videózásra használják a telefonjukat, ezekhez a megfelelő nagyságú tárhely elengedhetetlen. A készülék a belső tárhelyre helyezi a különféle szoftvereket, fotókat és videókat, napjainkban az egyre nagyobb tudású szoftverek nagy belső tárhelyet igényelnek. Érdemes 16 GB-nál nagyobb külső memóriával ellátott készüléket vásárolni, ha nem szeretnénk, hogy a telefonra csak pár kép és applikáció férjen.

A középkategóriába eső készülékek átlagosan 64 és 128 GB-os tárhellyel rendelkeznek, az Androidos készülékek nagy részének pedig bővíthető a tárhelye, melyet micro SD kártya behelyezésével kivitelezhatünk. Azt érdemes figyelembe venni, hogy minden telefonnak van bővítési határa, melynél nagyobb tárhelyű kártyát nem tud kihasználni.

Apple készülékekben nem bővíthető a tárhely, azonban a gyártó különböző memória kapacitásokkal dobja piacra telefonjait, a nagyobb tárhelyű telefonnak az ára is magasabb.

Androidos telefonoknál utólag is van lehetőség növelni a telefon tárhelyét egyes modellek esetében akár 512 GB-ig is, azonban ezeket előfordulhat, hogy nehezebben kezelik a telefonok, vagy fel sem ismerik. Ezzel szemben az iPhone esetében ez a hibalehetőség nem áll fenn, viszont tárhely bővítésére nincs lehetőségünk, ilyen esetben a felhő alapú szolgáltatásokra való előfizetés nyújthat segítséget a képek és adatok könnyen hozzáférhető tárolására.

8. Mekkora felbontású kamera kellhet egy gyereknek? 

Mivel a gyerekek sokszor használják fotó- és videókészítésre a telefont, az elkészült műveket pedig legtöbbször a különféle közösségimédia-felületekre szánják, érdemes olyan telefont választani, melynek a kamerája megállja a helyét a mai világban.

Nagytudású kamerát nem csak csúcskategóriás készülékekben lehet találni, már egy középkategóriás telefonnal is kielégítő teljesítménnyel dolgozhatunk. Az olcsóbb kategóriás telefonok is alkalmasak arra, hogy képet és videót rögzítsenek, bár a minőségük szerényebb, mint a drága készülékeké.

A csúcskategóriás készülékek esetenként 108 megapixeles kamerákkal vannak ellátva, azonban erre egy átlag felhasználónak nincs szüksége. A kamera minősége nem a megapixelszámon múlik, hiszen a felbontás önmagában nem garatnál jó minőséget, az elkészült fotók és videók minősége inkább függ a képérzékelő szenzor fizikai méretétől és a képfeldolgozó algoritmus fejlettségétől, mint a pixelszámtól.

Gyerekek esetében érdemes a szelfikamerára is odafigyelni, hiszen ők gyakran veszik igénybe az előlapi kamerát akár közösségi média oldalakra történő tartalomgyártásról, akár effektek használatáról legyen szó.

Az Apple csúcskategóriás készülékeiben például a legnagyobb felbontású kamera is 12 megapixeles és kiváló képminőséget biztosít, ezért ha 10-15 megapixellel rendelkezik a kameránk, és emellé jó képfeldolgozó beállításokkal van felszerelve, bőven jó minőségű felvételeket lehet vele készíteni.

Összegzés: ezek alapján válasszunk mobiltelefont gyerekünknek

A kapcsolattartást, a digitális játékot és a szórakoztató tartalmak fogyasztását már a legkisebbek is igénylik. Éppen ezért meg kell találnunk a tökéletes egyensúlyt, hogy megadjuk a gyerekeknek, amire vágynak, de ne sodorjuk őket veszélybe és ne jussanak túl korán olyan tartalmakhoz, amelyek ártalmasak rájuk nézve. Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy beszéljünk a témáról a gyermekünkkel, hiszen akkor mindkét fél számára elfogadható megoldás születik.

Ha gyerekeknek választunk telefont, fontos szempontot képez a telefon kijelzője, hiszen a gyermek naponta több órát fogja nézni ezt a felületet, ha online oktatás is zajlik, akkor ez az idő tovább nő. A fiataloknak fontos, hogy nagy méretben és jó felbontásban tudják nézni a játékokat és a közösségi oldalakat, valamint a videókat, ehhez elengedhetetlen az is, hogy az akkumulátor nagy kapacitással rendelkezzen. 

A tinik telefonhasználata igénybe veszi a készüléket, mivel multitaskingolnak, tehát egyszerre rendkívül sok alkalmazást futtatnak, ezért kiemelt fontosságú a megfelelő méretű tárhely ahhoz, hogy az appok megfelelően működjenek.

A készülék kamerája kiemelt fontosságú telefonválasztásnál. Bár a mai eszközök mindegyike elfogadható képminőséget biztosít, a fiataloknak fontos, hogy a kamera tudása minél nagyobb legyen, hiszen az online tartalomgyártás és kommunikáció elengedhetetlen eszköze.

Ha a fiatalnak vannak elképzelései, nem érdemes gyengébb készüléket venni neki, inkább szabjunk egy értékhatárt, amelyen belül ő választhat, a felügyeletünk alatt. Ha ajándékba szánjuk a telefont, érdemes tájékozódni, ugyanis már kifejezetten fiatalok számára is készítenek készülékeket, melyeknél a fényképezés és a tartalomgyártás áll a középpontban, ezért kiváló kamerával, szép képernyővel és gyors processzorral vannak ellátva. Kisgyermekeknél érdemes figyelembe venni a telefon méretét, hiszen az ő kezükben a kisebb, kompakt készülékek férnek el.

Minden korosztály igényére gondoltunk. Telenor családi tarifáinkat keresd üzleteinkben!