Válaszd ki MyTelenor fiókod vagy előfizetésed, amellyel kapcsolatban ügyet szeretnél intézni!

Válaszd ki MyTelenor fiókod vagy előfizetésed, amellyel kapcsolatban ügyet szeretnél intézni!

Hipernet Blog

Londonból jelentjük: ezt hozza a Samsung Galaxy S8 és az S8+

Címkék: Samsung

Óriási, kétoldalt legörbülő kijelzőik vannak és akár a számítógépet is tudják helyettesíteni - Hipernet Guruink a londoni premieren nyomkodták meg a Samsung idei csúcsmobiljait.

Idén szokatlan módon nem a Mobile World Congressen, hanem egy kicsivel később, egy párhuzamosan New Yorkban és Londonban megrendezett  Unpacked 2017 eseményen mutatta be a Samsung aktuális csúcskészülékét.  Két Hipernet Gurunk természetesen ott volt az eseményen, és már ki is próbálta a két új mobilt.

Íme, az első kézből származó információk a Samsung Galaxy S8 és S8+ mobilokról, egyenesen a premierről!

Mekkora az S8? És mekkora az S8+?

A két új Samsung csúcsmobil leginkább a méreteiben tér el egymástól: az S8-as 5,8 colos, az S8+ modell 6,2 colos érintőképernyőt kapott, amit Infinity Displaynek neveztek el, mert alig van kávája, és még alul és felül is majdnem teljesen kitölti az előlapot. Igen, még a Home-gomb helyén is kijelző van. Képünkön középen egy S7 Edge, balra egy S8, jobbra egy S8+.

samsung-galaxy-s8-premier-4.jpg

Nem kell azért megijedni, továbbra sem akarja a Samsung, hogy egy táblagépet hordozzunk a zsebünkben. Ezek a méretek a látható képméretet jelölik, de mivel a kijelző jobb- és baloldalt lefelé van hajlítva, a valós képátló ennél a gyakorlatban kisebb. 

Viszont az S8-ből már kizárólag hajlított kijelzős verzió érkezik, hagyományos, síkképernyős (amilyen a Galaxy S7 is volt) már nem. Ezért is hagyta el a cég a korábbi “Edge” elnevezést.

samsung-galaxy-s8-premier-5.jpg

A képminőség még a tavalyi modellekhez képes is javult: 2960x1440 pixelesre (Quad-HD+) növelték a felbontást, a megjelenítő pedig továbbra is Super AMOLED technológiát használ, tehát gyönyörűek a színei, a kontrasztja, és zsebmozizás közben a filmek sötét jelenetei is pazarul festenek rajta. És persze képesek always-on módban működik, vagyis folyamatosan leolvasható róluk a pontos idő, a dátum, illetve a bejövő üzenetek, elmulasztott hívások száma.

Ahogy az a felbontás számaiból is látszik,  az LG G6-oshoz hasonlóan 18:9-esre változtak a készülék képernyőjének oldalarányai, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy hosszúkásabb a képernyő, ami jobb egykezes használatot, kényelmesebb fogást és egyszerűbb multitaskingot kínál, és még HDR, vagyis nagy dinamikatartományú színmegjelenítésére is alkalmas. A gyártó szerint így nem lesz akadálya annak, hogy a mobileszközeinken is tökéletes minőségben élvezzük a filmeket.

samsung-galaxy-s8-premier-7.jpg

A Samsung Galaxy S8 egyébként 155 grammot nyom majd a mérlegen, míg az S8+ 173 grammot, és a méreteik is különböznek. Az S8 modell 148,9*68,1*8 mm-es, az S8+ pedig 159,5*73,4*8,1 mm-es, tehát a nagyobbik változat kissé vastagabb is kistestvérénél.

Oké, de mi a legnagyobb újdonsága az S8-nak?

Minket leginkább a DeX Station lepett meg: ez egy külön megvásárolható asztali dokkolóegység, ami alulról, az USB-C csatlakozón keresztül tölti is a telefont.

A dokkolóhoz monitort vagy tévét (HDMI), illetve USB-s billentyűzetet és egeret lehet csatlakoztatni, de még vezetékes hálózatra is tud kapcsolódni, így akár az irodában is lehet használni számítógép helyett. Ha a DeX állomásban van a telefon, extra teljesítményre kapcsol, ezért aktív hűtést is tartalmaz a dokkolóállomás, és ebben az üzemmódban egy asztali géphez hasonló grafikus felület jelenik meg, de természetesen ilyenkor is Android rendszert futtat a készülék.

samsung-galaxy-s8-premier-8.jpg

A másik fontos újdonság az íriszszkenner, vagyis a felhasználó szemének szivárványhártyáját letapogató, és az embert az alapján azonosító szenzor. Ez egyébként a később visszahívott Note 7-esen is megtalálható volt, nem meglepő, hogy végül a Galaxy S8-ason is debütált. Mire való? Gyakorlatilag ugyanúgy azonosításra, mint az ujjlenyomat-olvasó, de használatához elég ránézni a kezünkben tartott telefonra, nem kell megérintenünk semmit.  

samsung-galaxy-s8-premier-11.jpg

Természetesen a két megoldás használatát kombinálhatjuk, és nem csak a zárolást, de a telefonon lévő mappákban lévő titkos információkat is védhetjük velük. Persze az első használat előtt regisztrálnunk kell a szivárványhártyánkat a telefonon, ami minden ember esetében egyedi. A készülék infravörös technológiával éjjel is le tudja olvasni az íriszünket, a funkció nem csak nappal működik.

Emellett egy Bixby nevű, hangvezérléses személyi digitális asszisztens is került a telefonba, ami leginkább az Apple Sirijéhez hasonló funkciókat kínál. Azt még nem tudni, hogy magyarul mikortól és mire lesz képes, mindenesetre még egy külön gombja is lett a telefon oldalán, de akkor is figyelni fog, ha Bixby nevét mondjuk a telefonnak. A hangutasítások mellett Bixby szöveges információkkal is szolgál, például automatikusan felhívja a figyelmünket arra, ha váratlanul rossz lesz az idő, vagy azt gyanítja, hogy megfeledkeztünk egy találkozóról. Ezen kívül képes tárgyak, termékek és helyszínek felismerésére vagy szövegek fordítására is a kamerán keresztül.

Van-e az S8-ason minijack fülhallgató-csatlakozó?

Bár sokan féltek tőle, hogy lekerül a telefonokról, végül az idei Samsung-csúcsmobilokon is megtalálható a jó öreg minijack fülhallgatócsatlakozó, így a meglévő vezetékes füleseket, headseteket is gond nélkül lehet használni a telefonnal.  Ráadásul az alapcsomag része egy AKG gyártmányú headset (már ennek a márkának is a Samsung a tulajdonosa), így erre sem kell költeni.

samsung-galaxy-s8-premier-10.jpg

Változott viszont a telefon alján található adat- és töltőcsatlakozó: míg az S7-et még microUSB-n lehetett tölteni és a PC-hez kapcsolni, az S8-asokat már USB-C típusú csatlakozóval szerelték fel, csakúgy mint mondjuk a Huawei P10-est. Ennek a csatalkozónak a legfontosabb előnye, hogy szimmetrikus, tehát bármelyik irányból be lehet dugni a kábelt, passzolni fog. Emellett a Galaxy S8-asok is támogatják a vezeték nélküli töltést (ellentétben az európai piacra szánt LG G6-osokkal), a Qi-szabványos töltők az új modellel is kompatibilisek lesznek.

Milyen a kamera az új mobilokon?

A Galaxy S7-essel is remek képeket lehet készíteni, így nem meglepő, hogy az új modellben továbbra is 12 megapixeles hátlapi kamerát találunk. Az iPhone 7 Plusszal és a Huawei P10-zel ellentétben itt nincs dupla, csak szimpla lencse, az viszont nagy fényerejű (f/1.7), van benne optikai képstabilizátor, illetve nagyon gyors és precíz autofókusz is.

samsung-galaxy-s8-premier-12.jpg

Az előlapi kamera is hasonlóan nagy fényerejű, de ez 8 megapixeles, és ugyancsak autofókuszos - ez fejlődést jelent az S7-hez kepest, annak a szelfikamerája ugyanis még csak 5 megapixeles volt.

És mit találunk a telefonok belsejében?

samsung-galaxy-s8-premier-1.jpg

Idén sem fogunk csalódni a Galaxy S-ekben, belsejükben a gyártó saját fejlesztésű Exynos 9-sorozatú nyolcmagos lapkakészlete dolgozik 4 gigabájt memóriával kiegészülve. Ez egy nagyon fejlett processzor, négy magja legfeljebb 2,3 gigahertzen, négy magja pedig 1,7 gigahertzen tud működni az energiatakarékosság jegyében.

Jó hír, hogy az alapverzió is 64 gigabájtos belső memóriát kapott, ez a legtöbb átlagfelhasználónak elegendő tárhelyet biztosít, a többiek pedig akár 256 gigabájtos microSD-kártyával is bővíthetik a tárhelyet.

samsung-galaxy-s8-premier-13.jpg

Az új készülékhez egyébként egy új Gear VR sisak is megjelenik, amelyhez már egy Wii-hez hasonló mozgásérzékelős vezérlő is jár majd. És a gyártó egy csomó tartalmat ígér: a játékokon és filmeken kívül élő VR-közvetítéseket is. És persze érkezik egy új Gear VR kamera is, ami már 4K felbontást használ, emellett pedig használható lesz 360 fokos élő közvetítésre is.

samsung-galaxy-s8-premier-14.jpg

Hová tűnt a menügomb az előlapról?

 A Galaxy S8 és S8+ esetében hiába keresünk az érintőképernyő alatt bármilyen gombot, maga a kijelző alsó részének a közepe maga a gomb. Ezt kell egy kicsit erősebben megnyomni ahhoz, hogy a Home gomb funkcióját aktiváljuk.

samsung-galaxy-s8-premier-15.jpg

Az ujjlenyomat-érzékelő szenzora pedig a hátlapra, a kamera mellé költözött, hiszen feladatát javarészt kiváltja az előlapi íriszszkenner. 

Az új modellek is vízállóak?

Szerencsére igen, a Samsung a Galaxy S8 és S8+ modellt tavalyi elődjükhöz hasonlóan IP68-as besorolású kivitelben gyártja majd. Ez azt jelenti, hogy a telefonok porállóak, de nem árt meg nekik, ha másfél méteres mélységig édesvízben vannak fél órán át. Tehát nem lesz bajuk, ha véletlenül beleejtjük őket a kádba.

samsung-galaxy-s8-premier-16.jpg

4G-ben és wifiben mire képes az S8?

Az S8 és az S8+ csúcskategóriás készülékek, így nem meglepő, hogy a jelenleg elérhető leggyorsabb 4G-s mobilnetet támogatják, akár 1 gigabites letöltési sebességre is képesek LTE Advanced/4G+ technológiával ott, ahol elérhető a technológia - a Telenor esetében egyre több bázisállomáson. Wifiből is tisztességes támogatás került a telefonokba, a legújabb szabványokat, és az 5 gigahertzes működést is támogatják a telefonok, míg Bluetoothból az 5.0 szabvánnyal kompatibilisek. Az S8-asok akár egyszerre több bluetooth-os eszközhöz is képesek kapcsolódni, ami akkor praktikus, ha például a kocsiban használjuk a telefont, headsettel a fülünkben.

Ez mind szép, de milyen az akkuidő?

Ezt a premieren nem tudtuk még tesztelni, mindenesetre az ígéretesnek tűnik, hogy a Galaxy S8 belsejébe 3000 milliamperórás akku került, a nagyobbik S8+-ba pedig 3500 milliamperórás. Ezek a kapacitások mindenképp ígéretesnek tűnnek, ráadásul gyorsan tölthetők: kábelen keresztül 100 perc körüli idő alatt 100 százalékig töltődnek, vezeték nélküli töltővel viszont nagyjából másfélszer hosszabb ideig tart a folyamat.

És mikortól tudom megvenni? Mennyibe fog kerülni az S8?

A Samsung Galaxy S8 és S8+ hivatalos bevezetésének időpontja Magyarországon 2017. április 28., ekkortól lesznek elérhetők a Telenor kínálatában is. A két új mobilt éjfekete és levendula színben lehet előrendelni. Az előrendelésre való regisztrációra április 18-án 23:59-ig van lehetőség a www.telenor.hu/samsung-galaxy-s8 oldalon keresztül. Fontos infó, hogy a telefont előrendelők nyolc nappal hamarabb vehetik majd át új mobiljukat, mint ahogy az az üzletekben elérhető lesz.

samsung-galaxy-s8-premier-17.jpg

Az S8 sajtótájékoztatón sikerült lencsevégre kapnunk Nyilas Orsolyát, a Samsung hazai kommunikációs vezetőjét is, íme:

Telenor Magyarország

2017.03.29.

Hasznos volt ez az oldal?
Üzleteinkben a számlabefizetés 2016. május 9-től megszűnik!
Számlabefizetés
gyorsan és kényelmesen!
Intézd készpénzzel a kijelölt Relay és Inmedio üzletekben
vagy bankkártyával a MyTelenor alkalmazáson keresztül!

MyTelenor belépés

A MyTelenor online ügyfélszolgálati oldalon rendszerfrissítést végzünk, ezért a szolgáltatás átmenetileg nem elérhető.

Megértésedet és türelmedet köszönjük.

Tájékoztatjuk, hogy a honlap szöveges fájlokat, ún. sütiket (cookie-kat) használ anonimizált látogatottsági információk gyűjtése céljából, valamint bizonyos szolgáltatások nélkülük nem lennének elérhetőek. A sütikről, valamint ezek engedélyezéséről és tiltásáról itt tájékozódhat. Amennyiben a süti használatát nem engedélyezi, úgy kérjük, végezze el a szükséges beállításokat a számítógépe böngészőjében.
Bővebb információ. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik tárolásához és felhasználásához.