UNICEF-Telenor együttműködés – középpontban a jövő generáció

Az internet terjedése nemcsak a gazdaság növekedéséhez járul hozzá, de tudatos használata életminőségünket is jelentősen javítja. A hasznos és kényelmi funkciók mellett ugyanakkor a cyberbűnözéssel kapcsolatos esetek és az online közösségi terek árnyoldalai is egyre gyakrabban kerülnek középpontba. Az UNICEF és a Telenor arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a jelenség a szakemberek számára ismert, sőt, a két szervezet együttműködése hozzájárul a gyermekek védelméhez. 2013. november 20-án, a gyermekjogok világnapja alkalmából az UNICEF és a Telenor együttműködési megállapodást írt alá. Az együttműködés keretében a Telenor két fő projektet támogat:

  1. A Telenor vállalást tett az UNICEF Magyar Bizottsága által elkészített HelpAPP elkötelezett népszerűsítése mellett, melynek célja, hogy megoldást nyújtson a zaklatás vagy bántalmazás áldozatául esett gyermekek számára.
  2. Az „Ébresztő-óra” célja, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét, és rávilágítson arra, hogy a gyerekeknek a digitális világban is joguk van a biztonsághoz, a zaklatásmentes élethez.

UNICEF HelpAPP

A HelpAPP mobilalkalmazás 2013 nyarán indult útjára. A HelpAPP egy a gyermekjogi tudatosságot erősítő program, amely a felvilágosítás és oktatás mellett jelzőrendszerként is működik: a gyermek veszélyhelyzetben egy gombnyomással tud segítséget hívni az alkalmazás használatával.

A Telenor mobilkommunikációs társaságként vállalást tett, hogy kiemelt csatornáin keresztül népszerűsíti és terjeszti az UNICEF által kifejlesztett HelpAPP okostelefon alkalmazást. A HelpAPP gyorsan és kényelmesen letölthető a GooglePlay áruházban, az App Store-ban, Windows Marketplace-en és Firefox OS-en.

UNICEF Ébresztőóra

UNICEF és Telenor együttműködés

Az UNICEF szakmai vezetésével és a Telenor támogatásával életre hívott „Ébresztő-óra” program célja, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét az iskolákban, és rávilágítson arra, hogy a gyerekeknek a digitális világban is joguk van a biztonsághoz, a zaklatásmentes élethez.

A program keretében az UNICEF által képzett trénerek negyedik osztályosoktól kezdve végzős középiskolásokig a diákok számára befogadható módon adják át az őket megillető alapjogokkal kapcsolatos hasznos tudnivalókat, így a gyermekjogokról, gyermekek helyzetéről a világban, a gyermekekkel szembeni erőszakról nyújtanak tájékoztatást.

A program működése óta (2014. március közepétől) töb mint 8500 gyermekhez tudtunk eljutni a gyerekjogok és az UNICEF üzeneteivel. A cél elérése lehetetlen lenne az Ébresztő-óra előadók nélkül, akik önkéntesként szabadidejüket nem sajnálva utaznak iskoláról iskolára, több mint 200 interaktív órát tudva a hátuk mögött 2015 májusában. Közel 50 településen, Szombathelytől Sárospatakig, kis falvaktól a fővárosig közel 90 iskolában jártak eddig az alaposan felkészített előadók. Az Ébresztő-óra azonban itt nem áll meg, a következő tanévben is folytatódik, és még azon is túl, gyerekek ezreihez eljuttatva a gyermekjogok és a szolidaritás értékeit.

„A Telenor arra törekszik, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a villámgyors mobilinternetet, méghozzá úgy, hogy azt a legkisebbek is biztonsággal használhassák. Magyarországon eddig is sokat tettünk már ezen a téren: első és jelenleg egyetlen internetszolgáltatóként immár két éve blokkoljuk a pedofil tartalmú weboldalak elérését a hálózatunkon, valamint a gyermekek biztonságos internethasználatát elősegítendő oktatási segédanyagot fejlesztettünk ki. Az UNICEF-fel kötött együttműködésünk egy újabb fontos lépést jelent abba az irányba, hogy minden gyerek okosan, biztonságosan és gondtalanul használhassa a világhálót.” (Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója)

Túl nagy az internet, védjük a kicsiket!