Környezeti hatás csökkentésére irányuló kezdeményezések

Telefon visszagyűjtés

A mobiltelefonok 95 százalékban könnyen kinyerhető és feldolgozható újrahasznosítható anyagokból készülnek. A bennük található veszélyes hulladéknak számító anyagokat pedig a korszerű módszereknek köszönhetően új eszközök készítéséhez használhatják fel. A régi készülékeknél leginkább a nyomtatott áramkörökben lévő ólom, illetve az LCD kijelzőkhöz felhasznált higany szennyezi a környezetet. Emellett a mikrofonok és egyéb apró alkatrészek is veszélyes nehézfémeket tartalmaznak, amelyek a nem megfelelő hulladékkezelés során az élővilágba kerülve káros folyamatokat indíthatnak el.

Üzleteinkben folyamatos lehetőséget biztosítunk ügyfeleink számára, hogy leadják használt készülékeiket és akkumulátoraikat.

A visszagyűjtött eszközöket használt készülékként tovább értékesítjük külföldi piacon újrahasznosítás céljából.

Telefon visszagyűjtés

 

Dolgozz Otthonról Nap

2012 tavaszán a Microsofttal együttműködve elindítottuk Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezésünket azzal a céllal, hogy Magyarországon is meghonosítsuk az otthoni munkavégzés kultúráját. A Telenornál már bevett gyakorlat, hogy a munkavállalók hetente egy napon otthonról dolgozhatnak, ezzel megspórolva az ingázás költségét és csökkentve a károsanyag-kibocsátást. Mobilkommunikációs eszközökkel és a mobilinternet segítségével országos szinten is csökkenthető az energiafogyasztás és a széndioxid-kibocsátás. Az otthoni munkavégzéssel, csupán fél óra autózás mellőzésével annyi energia takarítható meg, mint amennyit egy mobilszolgáltató fejenként éves szinten a hálózat fenntartására használ. A Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezéshez a WWF Magyarország is csatlakozott és szakmai partnereként vett részt az eseményhez köthető környezetvédelmi tartalmak kialakításában. A Dolgozz Otthonról Nap weboldalán megtalálható, a WWF Magyarország szakértői által szakmailag ellenőrzött szén-dioxid kalkulátor segítségével kiszámítható az alkalmanként otthonról történő munkavégzés által elért károsanyag-kibocsátás csökkentés mértéke.

Dolgozz Otthonról Nap

 

Mit tehetsz Te?

A mobilkommunikáció nagyon jó lehetőségeket nyújt arra, hogy Te is környezettudatosabban élj. A felesleges utazások helyett használd a technológiát. Mielőtt elindulsz, szerezz információt az interneten vagy telefonon arról, hol vannak dugók, nyitva van-e a hivatal, ahol el szeretnél intézni valamit, meg tudod-e vásárolni egy boltban azt, amit épp szeretnél, otthon van-e az, akihez épp át akarsz ugrani. Ha feleslegesen autózol fél órát, akkor több energiát pazarolsz, mint amennyi a mobilszolgáltatód rád eső energiafelhasználása és a mobiltelefonod éves töltése együttvéve.

Az üzleti célú repülőutaknál környezettudatosabb a tele- vagy videókonferencia. Minden 1000 km megtakarított repülőúttal fejenként 120-150 kg CO2-val kevesebb kerül a levegőbe.

Ha teheted, vásárolj olyan mobiltelefont, amely csomagolóanyaga újrahasznosított, vagy a gyártó a használati útmutatót az interneten teszi elérhetővé ahelyett, hogy kinyomtatná.

A gyártók 2012-től egységes mobiltöltőket biztosítanak a mobiltelefonokhoz, ami csökkenti a gyártáshoz szükséges alapanyag- és energiaszükségletet, valamint a keletkező e-hulladékok mennyiségét.

Ha van mobilinternet-előfizetésed, akkor elektronikus formában tölthetsz le zenéket és filmeket ahelyett, hogy fizikailag vennéd meg a CD-t vagy a DVD-t. Ezzel elősegítheted, hogy ne kelljen ezeket a termékeket legyártani és az üzletbe, majd hazaszállítani.

Ha okostelefonod van, számos mobil alkalmazást használhatsz, amelyekkel csökkentheted energiafelhasználásod és CO2 kibocsátásod. Nézz utána az interneten, mely alkalmazások segítenek abban, hogy környezettudatosabban élj!

Jóval kevesebb energiát használsz, ha a számítógép helyett mobilodon e-mailezel, internetezel, frissíted a közösségi oldalakon az állapotod.

A jövőben olyan szolgáltatások érhetők majd el mobil adatkommunikáció segítségével, amelyekkel épületeinket, városainkat vagy akár energiatermelési és elosztási rendszerünket is sokkal hatékonyabbá tudjuk tenni annak érdekében, hogy a természeti erőforrásokkal okosabban gazdálkodjunk.

Ha pedig úgy gondolod, hogy új mobilt szeretnél vásárolni, akkor a régi mobilodat ne dobd ki és ne őrizgesd sokáig a fiókban sem! Hozd be hozzánk, bármelyik Telenor üzletben átvesszük. Rendszeresen indítunk olyan kampányokat is, amelyek keretében olcsóbban juthatsz az új készülékhez, ha leadsz egy használtat.