Energiafelhasználás és szén-dioxid kibocsátás

A Telenor környezeti politikájának és CR-stratégiájának megfelelően igyekszik minimalizálni a működése során fellépő negatív hatásokat, így folyamatosan törekszik természeti erőforrás-felhasználásának, energiafogyasztásának és szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére. Az ezeken a területeken elért teljesítményünkről, számadatokról részletesen tájékozódhat a fenntarthatósági jelentéseink környezetvédelemre vonatkozó részeiben.

Hálózat

A Telenor energiafogyasztásának kb. 80%-át teszi ki a távközlési hálózat energia felhasználása, így vállalatunk folyamatosan törekszik olyan fejlesztések elvégzésére, amelyek a rendszer energiatakarékosabb működését teszik lehetővé. Ezen fejlesztések eredményeképpen 2013-ban végleg le lehetett kapcsolni azokat az eszközöket, amelyek a 2010-2012 között zajlott hálózatcsere előtti technológiát szolgálták ki, és a technológiaváltással üzembe helyezett berendezések energiatakarékosabb működésének hatása már egész évben érvényesült.

Energia megtakarítást eredményez továbbá az is, hogy az egyik legfontosabb és egyben legnagyobb energiafogyasztású telephelyünkön a teljes villamosenergia-ellátó rendszert korszerűsítettük, ami a nagyobb üzembiztonság mellett magasabb hatásfokot, kevesebb veszteséget is jelent.

Épületüzemeltetés

Telenor Ház

Telenor Ház

A törökbálinti Telenor Ház Magyarország egyik legmodernebb környezetbarát vállalati épülete. Tervezésekor minden lehetséges esetben törekedtünk a környezettudatosságra és az innovációra.

Telenor Ház napkollektorok

 

A Telenor Ház hűtési-fűtési rendszere a száz méter mélyre fúrt hőszondát alkalmazó geotermikus hőszivattyúkon alapul, amely a föld hőjének segítségével fűti és hűti az épületet. A szellőztetőrendszer hőcserélő berendezése biztosítja, hogy minél kevesebb energia vesszen kárba, míg a 168 négyzetméternyi napkollektor állítja elő az épületben dolgozó munkatársak melegvíz-igényének előállításához szükséges energia több mint 60 százalékát.

Telenor Ház hűtési-fűtési rendszer

 

A különböző épületfunkciókat számítógéppel vezérelt, intelligens központi rendszer irányítja. A zöldenergia-forrásoknak és a korszerű épületüzemeltetési rendszereknek köszönhetően a ház éves szinten közel 145 ezer köbméter gázt és 92,5 ezer kWh villamos energiát takarít meg, ezzel is csökkentve a vállalat ökológiai lábnyomát.

Telephelyünkön egy tó is található, amely többféle célt szolgál: azon túl, hogy látványnak tetszetős, vize tűzoltásra is használható, ráadásul szerverparkunkat is ezzel hűtjük, ami tovább csökkenti az energiaigényt.

Közlekedés

Nissan Leaf

 

A Telenor környezetkímélő távközlési megoldásokat igyekszik alkalmazni az utazás alternatívájaként, ezzel is csökkentve a közlekedéssel járó forgalmat. Tevékenysége során törekszik az üzemanyag-fogyasztást, a szennyezőanyag-kibocsátást, valamint a közlekedés és az üzleti utazás által okozott kibocsátást megelőzni vagy csökkenteni. Irodaházunkban számos alternatívát nyújtunk munkavállalóinknak, hogy találkozóikat, konferenciabeszélgetéseiket technológiánk segítségével, időt és energiát megtakarítva a székházunkban bonyolítsák le, valamint támogatjuk munkatársainkat az otthoni munkavégzésben. A Telenor Házban 7 telekonferencia-lehetőséggel ellátott tárgyaló található, 6 tárgyalónk pedig lehetővé teszi a videokonferencia-hívások kezdeményezését és fogadását.

A közlekedésből eredő szén-dioxid kibocsátásunk csökkentését továbbá az autóflottánk modernizálásával is igyekszünk elősegíteni, évről évre felülvizsgáljuk, hogy van-e mód újabb hibrid, vagy elektromos autók beszerzésére. 2015-ben vállalatunk autóflottájában 67 hibrid autó, illetve egy Nissan Leaf elektromos autó volt.