A Telenor 2012 óta működik együtt a Transparency International Magyarországgal (Továbbiakban: TI). Célunk, hogy közösen dolgozzunk ki megoldásokat a Magyarország versenyképességét veszélyeztető korrupció megfékezésére, a 2012-ben nyilvánosságra hozott Nemzeti Integritás Tanulmányának ismeretében, elsősorban a magyar KKV[1]-szektor számára.

Telenor az üzleti élet átláthatóságáért

Az együttműködés 2013-as mérföldkövei

  1. Transparency in Corporate Reporting (TRAC) kutatás eredménye: a TI TOP 50 vállalat között végrehajtott felmérésében holtversenyben az első helyen végzett a Telenor
  2. „KKV Kurázsi” néven elektronikus tananyag készítése beszállítók és más vállalatok számára
  3. Másodjára osztottuk ki a Telenor Etikus Vállalat Díjat
  4. Útmutató vesztegetésellenes üzletpolitikai irányelvek kidolgozására című kiadvány összeállítása a TI-lel
  5. TI előadása a Jogi Workshop keretében
  6. TOP200 Vállalatnál vezetői elkötelezettség kutatás

Nemzetközi átláthatósági felmérés[2]

Az első négy helyezett között végzett a Telenor a TI átláthatósági felmérésében. A civil szervezet az 50 legnagyobb magyarországi vállalat körében végezte el a felmérést, többek között azt vizsgálva, milyen mértékben hozzák nyilvánosságra a cégek korrupcióellenes belső intézkedéseiket. A Telenor másik három vállalattal együtt 96%-os eredményt ért el, így Magyarországon kiemelkedőnek számít e téren. 

Vezetői elkötelezettség kutatás

A Telenor és a TI Magyarország megbízásából a Figyelő Top200 kutatás részeként nem reprezentatív felmérést végzett a Dun & Bradstreet a legsikeresebb magyar vállalatok körében a korrupció elleni megoldásokról.

„Átláccó” fesztivál

atlacco.jpg

 

A TI hagyományosan a korrupcióellenes világnapon megrendezett „Átláccó” Fesztiválját harmadik alkalommal támogatta a Telenor. Az integritásról és az ifjúság korrupcióhoz fűződő viszonyáról szóló konferenciához egy animációs filmpályázat is kapcsolódott, amelyre a korrupcióellenes magatartást bemutató alkotásokkal lehetett jelentkezni. Az eredményhirdetésen kiosztották a Telenor különdíját is, amelyet Borján Tamásnak ítéltek oda jogosítványszerzés témájú kisfilmjéért.

Telenor Etikus Vállalat Díj

2015-ben negyedik alkalommal adtuk át a Telenor Etikus Vállalat Díjat, melyet hagyományteremtő szándékkal alapítottunk a hazai vállalatok tisztességes üzleti magatartást célzó vállalati programjainak elismerésére. A nagyvállalati kategória díját a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. nyerte, amely szervezet. etikai kódexében számos, korrupciót feldolgozó esettanulmány is helyett kapott, míg a kis- és középvállalati kategória díját a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. vehette át, amiért nemcsak saját dolgozóik körében, hanem összesen 4600 partnerüknél érvényesítik etikus vállalásaikat példamutató szerepet betöltve, valamint kimagasló edukációs és civilizációs hatást kifejtve az iparágra. További információ a díjról és a nyertes pályázatról.

Útmutató vesztegetésellenes üzletpolitikai irányelvek kidolgozására

A Telenor támogatásával a TI 2013-ban kiadta az Útmutató vesztegetésellenes üzletpolitikai irányelvek kidolgozására című kiadványt, amely kifejezetten a magyar KKV-k számára készült. A füzet célja, hogy azoknak a KKV-tulajdonosoknak és vezetőknek nyújtson gyakorlati útmutatást, akik vesztegetésellenes stratégiát kívánnak életbe léptetni, és ezen alapelvek szerint szeretnék működtetni vállalkozásukat. A kiadványban pontos és gyakorlati szemléletű leírások mellett több olyan élethelyzet is szerepel, amelyben vesztegetés merülhet fel, hogy ezzel is segítse a vállalkozásokat a megelőzésben.

„KKV Kurázsi”

ti

A Telenor, a Transparency International Magyarország és az amerikai Kereskedelmi Kamara által szervezett kerekasztal beszélgetés

A Telenor és a Transparency International által közösen kidolgozott „KKV Kurázsi” – korrupcióellenes elektronikus tananyag kifejezetten a KKV-k számára nyújt segítséget a korrupció elleni küzdelemben. A tananyag elsődleges célja, hogy a felhasználók megismerjék, melyek azok a szituációk, amikor egyáltalán felmerülhet a korrupciós veszély, s legyenek tisztában a lehetséges következményekkel. A „KKV Kurázsi” korrupcióellenes online tananyag ingyenesen elérhető a Telenor honlapján.

A Követ Egyesület CSR Piac 2013 rendezvényén a Telenor Magyarország és TI közös projektje is kiállítási lehetőséget nyert. A szakmai megmérettetés nagyvállalati kategóriájában a négy legjobb hazai felelősségvállalási program közé választották be a projektet.

[1] Kis- és középvállalatok
[2] Jelen felmérés, mely a nemzetközi Transparency International TRAC (Transparency in Corporate Reporting) módszertanát vette alapul, a vállalatok honlapja alapján vizsgálta a cégek jelentéstételi átláthatóságát három területen: a korrupcióellenes programok, a szervezeti átláthatóság és az országok szerinti jelentéstétel körében. Mivel a Telenor nem rendelkezik leányvállalatokkal, csak a korrupcióellenes programok nyilvánosságát vizsgáló mintavételben szerepelt.