Koronavírus Magyar Vöröskereszt

Együtt a koronavírus ellen

#MARADJOTTHON


A Magyar Vöröskereszt segítségével összegyűjtöttük a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb információkat, amelyek segítenek a vírus elleni felkészülésben. 
Az alábbiakban egy hiteles gyűjtést is találsz a koronavírussal kapcsolatos tényekkel és elterjedt tévhitekkel kapcsolatban, valamint összegyűjtöttük  az otthoni munkavégzés, azaz a Home Office  kialakításához szükséges tanácsokat. 

Kérjük, olvasd el figyelmesen a leírást és segíts abban, hogy ezek az információk a lehető legtöbb emberhez eljussanak!

Tartalom forrása: Magyar Vöröskereszt és a World Health Organization.


Alapvető óvintézkedések a Koronavírus ellen
 

A járvány okozta kockázatot nem érdemes alábecsülni, hiszen képes emberről emberre átadódni, valamint a lakosság még nem alakított ki rá immunitást. Mint csaknem az összes koronavírus, a mostani változat is fertőző az emberekre nézve. Az eddigi bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a mostani járvány elsődlegesen emberről emberre terjed, ezért biztatunk mindenkit, hogy tartsa be az alábbi ajánlott óvintézkedéseket:


Moss kezet rendszeresen, folyóvízzel és szappannal:
 • köhögés, tüsszentés után,
 • beteggondozás előtt és után,
 • WC használat előtt és után,
 • ételkészítés előtt, közben (nyers és főtt élelmiszerek kezelése között) és után,
 • étkezés előtt,
 • ha szennyezett a kezed,
 • ha érzésre nem szennyezett a kezed, de sok tárgyat, felületet érintettél a legutóbbi kézmosás óta,
 • miután állatokkal érintkezel.
Használj rendszeresen alkoholos kézfertőtlenítőt.
Kerüld a szem, száj és orr érintését.
Köhögés vagy tüsszentés közben takard el az orrod és a szád.
Egyszerhasználatos zsebkendőt használj, majd dobd lezárható szemétgyűjtőbe.
Kerüld az érintkezést bárkivel, aki influenza gyanús tüneteket mutat vagy ha te magad gyakran tüsszentesz, köhögsz.
Kerüld a közvetlen érintkezést a házi és vadon élő állatokkal.
Ha köhögsz és lázad, légzési nehézségeid vannak, minél előbb kérj orvosi segítséget, az orvossal oszd meg utazási előzményeidet a közelmúltból.

Utazás során:

 • tartózkodj az utazástól, ha köhögsz vagy lázas vagy,
 • ha utazás közben betegszel meg, értesítsd a személyzetet és mielőbb kérj orvosi segítséget,
 • ha maszkot viselsz, ügyelj, hogy fedje az orrod és a szád,
 • a maszk felvétele után ne érj hozzá kívülről se.

Étkezéskor:

 • még a járvány sújtotta területeken is fogyasztható hús, ha megfelelően elő van készítve és hőkezelve,
 • alaposan süsd át a húst és a tojást,
 • használj különböző kést és vágódeszkát a nyers húsok és főtt ételek aprításakor,
 • beteg vagy betegségben elhullott állatokat TILOS elfogyasztani!


Otthonunkban, irodában, közös helyiségekben alkalmazandó jó tanácsok:
 

 • Fontos, hogy a mosdóhelyiségekben biztosított legyen a melegvizes, fertőtlenítőszappanos kézmosás, valamint az egyszer használatos papírtörlők használata.
 • A közös helyiségekben biztosítani kell a rendszeres szellőztetés lehetőségét.
 • A rendszeres takarítási feladatokat meg kell szervezni és ellenőrizni kell azok teljesítését.
 • A közös, rendszeresen használt tárgyakat fertőtleníteni szükséges.
 • Lehetőség szerint kézfertőtlenítő adagolókat kell elhelyezni a közös helyiségekben, valamint a bejáratoknál a munkatársak és ügyfelek részére.

Érdemes a veled egy háztartásban élő (otthon), huzamosan egy légtérben tartózkodó és közös helyiségeket használó (pl.: munkahelyen) emberekkel a fenti tanácsokat átbeszélni, esetleg az alábbi tájékoztató anyagokat jól látható helyre kihelyezni, továbbadni a hozzátartozók, kollégák részére.


Az alapvető óvintézkedések  letölthetők pdf formátumban a  a Magyar Vöröskereszt tájékoztató oldaláról:Nézd meg, hogyan kell helyesen kezet mosni!


 
Útmutató szájmaszk viseléséhez

A szájmaszk viselésével kapcsolatban sokféle hír terjed, mindenfélét lehet olvasni, sokak számára kérdés, hogy nyújt-e egyáltalán bármiféle védelmet a koronavírussal szemben.

Éppen ezért felkértük dr. Prinz Gyula infektológus főorvos és foglalkozás-egészségügyi szakorvost , hogy segítsen nekünk  eligazodni ebben a kérdésben:

 A szájmaszk viselése bizonyos fokú védelmet nyújt, inkább érdemes viselni, mint nem. Azonban, ha nem tartjuk be a szájmaszk viselésének szabályait előfordulhat, hogy inkább ártunk vele egészségünknek, ezért nagyon fontos a körültekintő használat. 

Tudni kell, hogy a szájmaszk viselése nem nyújt 100%-os védelmet a koronavírussal szemben. A legfontosabb védelem, hogy kezünkkel ne nyúljunk az arcunkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz. 
A koronavírus cseppfertőzéssel terjed közeli, személyes kontaktus során. Szájmaszk viselése abban az esetben kötelező, ha valaki koronavírussal fertőzött beteg vagy tünetmentes, de nagy valószínűséggel fertőzött lehet,  valamint abban az esetben is, ha csak náthás vagy egyéb influenzás tünetei vannak. 


Legfontosabb tudnivalók a szájmaszk viseléssel és kezeléssel kapcsolatban: 
 
 • tároljuk szabályosan a dobozában, száraz, hűvös helyen,
 •  törekedjünk a szájmaszk sterilitásának megőrzésére, 
 • legyen tiszta a kezünk, amikor felhelyezzük, így előtte mindenképp mossunk kezet vagy használjunk fertőtlenítőt, 
 • a maszk felhelyezéskor minél jobban simuljon az arcunkra, csökkentve a maszk mellett beáramló levegőt, 
 • ha felhelyeztük a maszkot az arcunkra, utána már ne piszkáljuk, ne igazítsuk, 
 • ne húzzuk le beszédhez, orrfújáshoz vagy utána egyből cseréljük steril maszkra a régit,
 • a szájmaszkok általában egyszer használhatóak, ha újrahasználható maszkunk van, újrahasználat előtt fertőtlenítsük min. 60 fokos mosással vagy fertőtlenítő  folyadékkal,
 • a szájmaszk hatékonysága a használat során csökken, egy maszkot állandó viselet mellett maximum 3-4 óráig  használhatunk, ezt követően a kilélegzett pára miatt az anyag telítődik és a maszk sajnos már nem tölti be a szerepét.

A maszk kezelése használat után: 

 • a levett maszk fertőzött lehet, ha újra kell használni, akkor egy zárható zacskóban szállítsuk és otthon megfelelően fertőtlenítsük vagy  helyezzük  zacskóba és dobjuk zárható szeméttárolóba.

Mit tegyek, ha maszkot viselek és  

 • orrot kell fújnom, 
 • tüsszentek, 
 • táplálkozom vagy csak innék egy kicsit, 
 • úgy érzem nem kapok levegőt a maszkban,
 • a fejpánt elcsúszott és meg kellene igazítani?

Ezekben az esetekben a maszkot le kell venni és orrfújás, evés, tüsszentés után sterilizálni kell vagy új maszkot kell felhelyezni. Tények és tévhitek a Koronavírusról
 

Az új koronavírus (COVID-19) csak az idősekre veszélyes, vagy a fiatalabbak ugyanúgy megbetegedhetnek?
A koronavírust bármely nemű és életkorú ember elkaphatja. Idősebb emberek és azok, akik egyébként is valamilyen egészségügyi kockázattal (pl. asztma, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek) élnek fokozottan veszélyeztetettek, hiszen fennáll a veszélye, hogy sokkal súlyosabban megbetegednek a vírustól.  A WHO azt javasolja, hogy az idős emberek tegyék meg a megfelelő lépéseket saját biztonságuk érdekében, betartva az egészségügyi előírásokat.

Háziállatok terjeszthetik az új koronavírust (COVID-19)?
Jelen állás szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a hobbiból tartott háziállatok, mint a kutya vagy macska megfertőződhetnének az új koronavírussal. Ugyanakkor mindig érdemes kezet mosni, miután állatokkal foglalkoztunk, hiszen ez megóvhat minket olyan általános, állatok által terjesztett baktériumoktól, mint az E.coli vagy a szalmonella.

Kerülnünk kell-e a Kínából érkező embereket?
Ugyanazokat az óvintézkedéseket kell alkalmaznunk mindenkinél (nemzetiségtől, származástól stb. függetlenül), akik betegek lehetnek és a megfázáshoz hasonló tüneteik vannak (orrfolyás, láz, torokfájás, köhögés és nehézlégzés). Ide tartozik a gyakori kézmosás vízzel és szappannal vagy alkoholos kézmosó géllel, hogy letisztítsunk a kórokozókat a kézről; maradjunk távol azoktól, akik köhögnek, tüsszögnek, vagy betegek (tartsunk legalább 1 méter távolságot), és bíztassuk őket, hogy menjenek el a közeli orvosi rendelőbe.

Kerülnünk kell-e a kínai ételeket?
Az új koronavírus (COVID-19) nem terjed, ha kínai ételt eszünk. Higiénikus és tiszta környezetben biztonsággal ehetünk bármilyen, alaposan megfőzött ételt.

Létezik bármilyen kifejezetten a koronavírus ellen kifejlesztettet gyógyszer, mely segít megelőzni vagy kezelni az új koronavírust (COVID-19)?
Jelenleg nem létezik olyan gyógyszerkészítmény, mely kifejezetten az új koronavírus kezelésére (COVID -19) szolgálna, ugyanakkor azok, akik a koronavírusos megbetegedéssel küzdenek, mindenképpen kiemelt kezelésben kell, hogy részesüljenek. Bizonyos kezelési módszerek jelenleg is megfigyelés és/vagy klinikai tesztelés alatt állnak. A WHO azon dolgozik több kiemelt partnerével, hogy meggyorsítsa a kutatásokat és a gyógyszerfejlesztéseket.

Az antibiotikumok hatásosak az új koronavírus (COVID-19) megelőzésében vagy kezelésében? 
Nem, az antibiotikumok nem hatásosak vírusok ellen, csak baktériumokra hatnak. Az új koronavírus (COVID-19) egy vírus, ennélfogva semmilyen antibiotikum nem használható megelőzés vagy kezelés céljából. Azonban, ha valaki koronavírus fertőzés miatt kezelés alatt áll, előfordulhat, hogy antibiotikummal is kezelik, mivel fennáll a lehetősége egy bakteriális keresztfertőzésnek.

A tüdőgyulladás elleni védőoltás megvéd az új koronavírus (COVID-19) ellen?
Nem véd meg. Az olyan védőoltások, mint a tüdőgyulladás, vagy B típusú influenza elleni oltás nem okoz védettséget az új koronavírussal szemben.  A vírus az eddigiektől eltérő, megfékezése új kezelési módot és saját védőoltást igényel. A kutatók dolgoznak a védőoltás kidolgozásán, mely folyamatot támogatja a WHO. Annak ellenére, hogy a fent említett oltások nem hatásosak a koronavírus ellen, igénybe vételük erősen ajánlott az egészségünk megőrzése érdekében.

Hogyan tudhatom biztonságban a gyermekemet?
Fontos, hogy megtanítsa gyermekét, hogy rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel, vagy alkoholos kéztisztítóval. Azt is meg kell tanítani, hogy a könyökhajlatába vagy zsebkendőjébe köhögjön / tüsszögjön, és dobja a zsebkendőt közvetlenül a szemétbe, és azonnal mosson kezet. Nyissa ki az ablakokat otthon és a tömegközlekedési járműveken, hogy a levegő keringjen és kiszellőztesse a kórokozókat!
 


Amennyiben további kérdéseid vannak a koronavírussal kapcsolatban, tárcsázd a 0-24 óráig elérhető, mobilról és vonalas telefonról is ingyenesen hívható 06/80-277-455-ös vagy a 06/80-277-456-os telefonszámot. Itt szakemberek adnak pontos információt az új koronavírussal kapcsolatban. Az információs vonalat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) indította és üzemelteti.
 

Magyar Vöröskereszt további információk, linkek:

Jelen tájékoztatás mellett a Magyar Vöröskereszt oldalán további információ olvasható a koronavírus kapcsán a véradásokra és a közúti elsősegélynyújtó tanfolyamokra, valamint a szociális intézmények működésére vonatkozó rendkívüli intézkedésekről.


 

Segíts nekünk! Támogasd adománnyal a Magyar Vöröskereszt koronavírus elleni munkáját!

Támogatom 

Magyar Vöröskereszt


Hatékony és biztonságos munkavégzés otthon
 

A Telenornál számos területen bevett szokás a rugalmas munkavégzés, azaz a „home office”. A koronavírus terjedése miatt javasoljuk, hogy azon cégek és munkavállalók, ahol és akiknél megoldható, támogassák és alkalmazzák az otthoni munkavégzés, a home office lehetőségét.
A home office kialakításához összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot.


 

A hatékony otthoni munkavégzés feltételei
 

Nem minden munkakörben kivitelezhető az otthonról történő munkavégzés, ez elsősorban szellemi foglalkoztatottak számára érhető el. A laptopok és okoskészülékek, a mobilinternet és a digitális megoldások segítségével egyre több vállalat és munkavállaló számára válik lehetővé, hogy kis ráfordítás mellett vállalati kultúrájuk részévé tegyék az otthoni munkát, ami egy jelenlegihez hasonló esetben az egészség megóvásához is hozzájárulhat. 
Nem az irodában dolgozni bizalmat jelent. Azt jelenti, a munkáltató megbízik alkalmazottaiban és támogatja, hogy munkájukat alkalomszerűen otthonukból végezzék. Azok a munkatársak, akik érzik a vezetőség bizalmát, lojális munkatársként magasabb szintű teljesítményt is nyújtanak. Milyen technikai háttér szükséges az otthoni munkavégzéshez?
 
 • Biztosíts hozzáférést! A munkahelyi levelezéshez és kollaborációs eszközökhöz (mint video-chat, konferenciahívás, stb) való hozzáférés elengedhetetlen ahhoz, hogy a munkavállaló a megszokott rutin szerint végezhesse munkáját.
 •  Legyen otthon is megbízható internetkapcsolat! Fontos, hogy a munkaadó biztosítsa a szükséges eszközöket az otthonról történő munkavégzéshez is. Így például laptopot, mobilinternetet, illetve távoli hozzáférést, szükség esetén a konferenciabeszélgetést lehetővé tevő eszközöket. Ezek hiányában a munkavállaló eszköztelennek érzi magát, és nehézségekbe ütközik a rugalmas munkavégzés.
 • Az otthoni munkavégzés során is érvényesülnek az alapvető munkajogi és munkavédelmi szabályok!
 • A home office szabályait célszerű munkáltatói belső szabályzatban részletesen meghatározni és a munkavállalókkal ismertetni! Amíg karatén elrendelésére nem kerül sor, természetesen a felek között létrejött munkaszerződésben megjelölt munkavégzési helyen továbbra is fenn kell tartani a munkavégzés feltételeit. 
 • Párosíts: feladathoz az eszközt! Érdemes előre meghatározni, hogy az egyes feladatok elvégzéshez milyen technológiára, eszközökre van szükség és eszerint időzíteni, elosztani az otthonról elvégezhető munkát.
 • Biztonság mindenekelőtt! Mobileszközök segítségével már szinte bárhonnan képesek vagyunk dolgozni. Ugyanilyen könnyen férhetnek hozzá mások bizalmas adatainkhoz, ezért mindig tartsuk be a biztonsági előírásokat, eszközeinket pedig védjük jelszóval!


Nagyon fontos, hogy ha otthonról is dolgozunk a koronavírus elkerülése érdekében, otthon is tartsuk be a koronavírus elleni óvintézkedéseket!

Fordítsunk figyelmet gyakran használt tárgyaink tisztítására is, mint a mobiltelefon, billentyűzet, egér, stb., ezeket a készülék gyári előírásainak megfelelően tisztítsuk, de jellemzően enyhén nedves alkoholos törlőkendő a legtöbb készülék esetében alkalmazható.